„Przez żołądek do przyjaźni”…
…tak można powiedzieć o naszym dzisiejszym spotkaniu z koleżankami i kolegami z klasy II szkoły średniej z Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie – Koźlu. Nasze warsztaty kulinarne, odbyły się pod hasłem „Gotować każdy może – starsza koleżanka i kolega chętnie Ci pomoże” – i wiecie co TO PRAWDA !!!
Jak to się zaczęło i jak się skończyło? Pomysł podsunęły nam Pani Joanna Walichowska wraz z naszą Panią Mariolą. Chętnie przyjęliśmy zaproszenie, za które raz jeszcze pięknie dziękujemy!!! Zrobiliśmy zakupy, podzieliliśmy się na dwie grupy i do dzieła. To co najważniejsze to wsparcie naszych starszych kolegów. Wiecie mają już 18 lat!!! Są bardzo mili, uprzejmi i bardzo nas wspierali spędzając na wesoło szybko upływający nam czas. Fajjjjjjjnie mieć takich przyjaciół.
Zatem do dzieła. Grupy podzielone, zadania rozdane. Pierwsza grupa robi sałatki, o właśnie tak:
Druga grupa przygotowuje pizzę. Zobaczcie jak im to sprawnie idzie:
Było wesoło:
Efekt wspaniały:
PALCE LIZAĆ !!! Na koniec degustacja
i wspólna fotografia, która pokazuje jak pięknie w grupie się pracuje.
Na zakończenie Pani Dominika Mizera – Golasz oprowadziła nas po szkole. Zwiedziliśmy sale językowe, salę komputerową i gimnastyczną. Widzieliśmy wielki pokój nauczycielski i sekretariat szkoły. Bardzo dziękujemy mamie Mikołaja!
DZIĘKUJEMY RÓWNIEŻ WAM DRODZY PRZYJACIELE!!! Teraz my Was zaprosimy – jak tylko coś fajnego wymyślimy 🙂 🙂 🙂
UWAGA!!! UWAGA!!! Na zakończenie przedstawiamy wszystkim tym, którzy odwiedzają naszą stronę, sprawdzony przepis na PIZZĘ DLA PRZYJACIÓŁ:
Składniki:
0,5kg mąki pszennej, 3 -4 dkg drożdży, łyżka soli, łyżeczka cukru, 1/2 l ciepłej wody
(drożdże zmieszać w kubku z cukrem , odrobiną mąki i zalać do połowy wodą. Poczekać , aż wyrosną czyli prawie będą się wylewać z kubka. Mąkę i resztę składników połączyć w misce lub garnku z drożdżami i dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Musi sama odklejać się od dłoni. Odstawiamy ją w ciepłe miejsce, żeby nam troszkę wyrosła. Po około 30 min wałkujemy, formujemy okrągły placek lub prostokąt )
Następnie, trzeba pizzę przystroić i położyć jakieś smaczne składniki na górę? Jakie? – a takie jak lubicie, na pewno coś wymyślicie !!!! 🙂 🙂 🙂
Potem pizza wędruje do pieca rozgrzanego do 220- uzbrajamy się w cierpliwość i już po kilkunastu minutach mamy na talerzu wyśmienitą pizzę (uwaga: pizzę należy trzymać w piekarniku około 15 minut – musi być ładnie przyrumieniona) o właśnie tak 🙂 :