***
Hej!! Ho!!! – przekazuję Wam pozdrowienia od Pani Kathleen Allison, która jest dyrektorem szkoły Kell Bank School, jej list opublikowałam na stronie głównej naszej www. w dniu 24 stycznia.
Wasze koleżanki i koledzy z Wielkiej Brytanii pozdrawiają Was serdecznie i zapraszają do nauki języka angielskiego z wykorzystaniem ich strony internetowej – odwiedźcie ją klikając na kartę „LINKS” na ich www: http://kellbank.n-yorks.sch.uk/links/
ŻYCZĘ WAM MIŁEJ ZABAWY 🙂
***
Moi drodzy – chcę Was poinformować, że nasi przyjaciele z Kell Bank School przesłali Wam podziękowania za Wasze listy, świąteczne życzenia i upominki. Pani dyrektor szkoły – Kathleen prosiła mnie o to abym zapewniła Was o jej i uczniów z Kell Bank School przyjaźni kierowanej do Was.
Dziękują Wam za dowody przyjaźni!!!
Część listu od Pani Kathleen cytuję:
Dear Mariola
The pupils were thrilled with their gifts and the certificates . We have taken a photograph of them to send you. Please thank your president for the gifts. The class are thinking of a challenge that we can set you in return. I will speak with you shortly when they have decided upon an idea.
Thank you and your class again for all your kind gifts and we will be back in contact again soon.
Zatem moi drodzy uczniowie – dziękuję Wam za zaangażowanie. Pozdrówmy Panią Kathleen – jak mi mówiła uważnie śledzi naszą stronę www.
Dear Mrs. Kathleen
thank you! your kind answer has shown , you are one of our the best friend. We appreciate your and your pupils attitude to our mutual activity. We will be waiting for your feedback . Аs the result we will keep in touch with you.
***
Dziękujemy Wam za zaangażowanie!
Cieszymy się, że nasza legenda była interesująca!
Nagrody zostały wysłane do Was – mamy nadzieję, że będą Wam się podobały.
Thank you for your commitment!
We are glad that our legend was interesting!
The awards have been sent to you – we hope that you will be enjoyed.
***
ZACZYNAMY NOWY ROK SZKOLNY I NOWE PRZYJAŹNIE!!! Ib WITA PRZYJACIÓŁ Z KELL BANK SCHOOL !!!
Moi drodzy uczniowie klasy Ib. Zapraszam Was i Waszych rodziców do współpracy z naszymi przyjaciółmi z Kell Bank School. Kliknijcie na logo szkoły umieszczone na naszej stronie lub odwiedźcie stronę: http://kellbank.n-yorks.sch.uk/ . Zobaczycie jak wspaniałą nasi przyjaciele mają szkołę. Możecie również zagrać w gry edukacyjne i poznać bliżej ich zainteresowania. Wasza Pani ucząca Was języka angielskiego – Pani Marta Podgórska pomoże Wam w odczytaniu tekstu. Poprosimy ją również o pomoc w przygotowaniu korespondencji. Pomogą Wam również Wasi rodzice, no i ja – Wasza wychowawczyni . Więcej omówimy w trakcie naszych lekcji.
Teraz, chcę Wam przedstawić list otrzymany od Pani Tik Parker (kliknijcie i powiększcie zdjęcie , aby tekst był widoczny), która jest Przewodniczącą Rady Zarządzającej szkołą naszych Przyjaciół z Kell Bank School. Napisałam do niej podziękowanie w czerwcu 2014 roku i w odpowiedzi odpisała nam bardzo miło i oficjalnie do naszej Pani dyrektor.
Macie również pozdrowienia od Pani Dyrektor Katheleen Allison, która kieruje szkołą. Jest nasza serdeczną przyjaciółką. Zerknijcie na stronę – zaprzyjaźnimy się bardzo szybko. Będzie fajna zabawa 🙂 Proponuję Wam również abyście przeczytali poniższe wpisy z naszej pracy w roku szkolnym 2013/2014.
***
Otrzymaliśmy list od Pani Dyrektor ze szkoły Kell Bank School.
Dziękuje nam za przesłane prezenty, Wasze prace i życzenia. Oryginał zamieszczamy poniżej. Tłumaczenie wykonacie z Waszą Panią z języka angielskiego – Joanną Wiktorek 🙂
Dear Mariola,
I was sorry to hear that you have been ill and hope that you are well now.
I returned to school this morning after our Easter holiday and was delighted to receive the parcel of cards and information from all of your pupils. It was a lovely surprise and I would like to thank you, your staff and your pupils for the wonderful gift.
Our pupils are back in school tomorrow and I will enjoy reading all the children’s cards and of course eating the chocolate. We will write thank you cards for you all and send you some more information about the school.
Your English day sounds very exciting. One traditional food that is served particularly in Yorkshire is the Yorkshire pudding. It is a batter that is made from milk, flour and eggs and is served with roast meat such as beef or chicken and gravy. The batter can also be used with sausages to form a dish called 'Toad in the Hole’:
Yorkshire Pudding
Ingredients to make: 12 Yorkshire puds
225g plain flour
1 teaspoon salt
4 eggs, beaten (see tip)
300ml milk
Method
Prep:5min › Cook:20min › Extra time:10min resting › Ready in:35min
1.Sift flour and salt in to a large bowl and add the beaten eggs and half the milk, whisk until it resembles wallpaper paste (needs to be very smooth), then add the rest of the milk and again whisk till smooth. Let it rest for 30 minutes, this can be speeded up by placing it in the fridge for 10 minutes.
2.Put a muffin tray with 1/2 teaspoon of beef dripping in each hole in the oven at the highest possible temperature (normally 270 C) until you hear the oven click and reach temperature.
3.Remove the muffin tray and pour in your batter (about 1/2 to 3/4 way up each hole), then place back in oven and reduce temperature immediately to 230 C / Gas 7. Bake for 20 minutes.
4. Remove from oven and serve with onion gravy
Recipe for Gravy:
Ingredients:
•2 medium onions, peeled and thinly sliced
•2 tbsp vegetable oil
•2 tbsp butter
•1 tsp sugar
•1 tsp balsamic vinegar
•750ml/ 3 cups beef stock
•4 tsp corn flour/corn starch
•4 tsp cold water
•Salt and black pepper
Preparation:
• Melt the oil and butter in a large saucepan over a gentle heat. Add the onion and cover with a lid. Cook slowly for approx 10 mins or until the onions are soft and translucent, take care not to burn, the onions should not be browned.
• Add the sugar and balsamic vinegar to the onions and stir well. Cover with the lid and continue to cook for a further 5 minutes, again making sure they don’t catch.
• Add the stock and boil gently uncovered for 5 minutes.
• In a heatproof jug or bowl mix the corn starch/flour with the cold water to create a thin paste. Pour a little of the hot gravy into the starch mixture and mix thoroughly. Pour the starch mixture back into the gravy, raise the heat to high and boil for 10 minutes or until the gravy is slightly thickened.
•Season with salt and pepper and keep warm until ready to serve.
Toad in the Hole
Ingredients
Serves: 4
8 pork sausages
1 tablespoon vegetable oil
225g (8 oz) plain flour
4 eggs
250ml (8 fl oz) milk
salt and pepper to taste
Method
Prep:10min › Cook:30min › Ready in:40min
1.Preheat the oven to 200 degrees C /gas mark 6.
2.Pour the oil into the bottom of a baking dish, and arrange the sausages over it in a single layer. Bake for 10 minutes in the preheated oven.
3.Meanwhile, in a medium bowl, whisk together the flour, eggs and half of the milk until smooth. Gradually mix in the rest of the milk until a smooth batter is achieved. Season with salt and pepper.
4.Remove the sausages from the oven, and ladle the batter over them until the sausages are 3/4 covered. Return to the oven, and bake for 35 minutes, or until the centre is risen and browned. Don’t worry if the underside seems slightly soft, as this is normal.
5. Serve with onion gravy.
I will also have a think about some typical cakes and biscuits that the children could make and let you know soon. When are you planning to hold your English day?
I will also look out some music for some traditional songs and send it to you.
I am very happy to support you in any way I can to develop our school friendship,
Thank you again for the letters and gifts.
Best wishes,
Kathleen
***
Dear Friends !!!
Easter is coming , so we have prepared a surprise for you.
We have sent you a letter, so you should expect a big envelope from us 🙂 . We like you a lot , therefore we appreciate your friendship.
Below you can find a part of our correspondence which has been prepared by us and our teacher Ms. Mariola Nowaczek and our English teacher Ms. Joanna Wiktorek. There are also pictures made by second class of our school – class Ib with their teacher Ms. Ula Borucka. Our teacher – Ms. Agata who is responsible for the website of our school will add all comments to the main website of our school 🙂
We will keep you informed 🙂
As far as Easter is concerned, we would like to wish you lovely time with your family and friends.
***
for all the pupils from Kell Bank School
***
UWAGA!!! UWAGA!!!
otrzymaliśmy list od naszych przyjaciół z Kell Bank School. To książka i czekoladki !!!
ATTENTION!!! ATTENTION!!!
We received a letter from our friends from Kell Bank School. Inside there are book and chocolates!!!
Cały list (książkę) przedstawiam poniżej. Naszym koleżankom i kolegom podziękujemy serdecznie w najbliższej korespondencji. Odwiedzajcie również blog naszych przyjaciół. Są tam naprawdę fajne i ciekawe wydarzenia!!! 🙂
The whole letter (book) is shown below. We will thank warmly our colleagues in our near correspondence. Please visit the blog of our friends as well. There are really cool and interesting events! 🙂
***