Pszczółki miodzik nam dały, a my go ze słoika ze smakiem wyjadamy !!!! :)

MNIAM, MNIAM, ale mieliśmy dziś smakowity dzień.

Nauczyliśmy się wiele o miodzie i smakowaliśmy jego bezcenny aromat!

Sami zobaczcie. Przeczytajcie też poniższe ciekawostki o miodzie. Najlepiej z miodowym waflem w dłoni 🙂

MiodPszczolka

CIEKAWOSTKI O MIODZIE:

  • grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się do spożycia.
  • Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, przy czym jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu. W zależności od gatunku rośliny (pożytku), z której pszczoły zebrały pyłek, miody różnią się od siebie konsystencją, barwą, zapachem i smakiem. Od tej ciężkiej pracy wykonywanej przez pszczoły pochodzi powiedzenie: Pracowity jak pszczoła.
  • W niektórych rejonach (na przykład na Kaukazie, w Nowej Zelandii) występują rzadkie, trujące odmiany miodu. Ich szkodliwość wynika z właściwości nektaru. Typowym przykładem rośliny o trującym nektarze jest azalia pontyjska. Zatrucie takim miodem, mimo ciężkiego przebiegu, jest niegroźne dla życia i mija po kilkunastu godzinach. W smaku nie różnią się specjalnie od normalnego miodu.

SMACZNEGO KOLEŻANKO I KOLEGO !!!

Translate »